Ege’nin parlak yıldızı Bodrum

0
517

Ege’nin parlak yıldızı Bodrum, etrafını öylesine aydınlatır ki, gözleriniz kamaşır, çevresindekileri görmenizi engelleyen, geçici bir körlük yaratır. İzmir üzerinden gelirken, Milas’tan geçersiniz de, gezmek görmek aklınıza gelmez bu ilçeyi. Hele şehrin dışından geçen çevre yolunu takip ettiyseniz, trafik hızla akıp giderken, güzel şeylerin yanı başından geçip gidersiniz. Hiç farkına bile varmadan. Belki bir gün kazara Milas içinden geçerseniz, ya da bir yazı okursanız Milas hakkında. Hayıflanırsınız o zaman. “Şimdiye kadar neden uğramamışım bu güzel ilçeye?” diye…

Dünyada kaç ilçe vardır acaba sınırları içinde 27 antik şehir barındıran? Karya uygarlığının başkentiyken bölgenin yıldızı Milas imiş. Asıl adıyla Mylasa. Adının dahi küçücük bir değişiklikle günümüze kadar gelmesi, tarihin ona nasıl yaklaştığını da gösteriyor. Antik Çağ yazarları “anıtlar şehri” demişler Milas için. Bu adını da hemen yanı başında yükselen, Sodra Dağı’ndan çıkan mermerlerden yapılma anıt-lardan almış. Yüzyıllara inat bugün bile ayakta olan bu anıtlar, ziyaretçi bekliyor sessizce ve sabırla…

Çomakdağ Köyü’nü turizme açmak, seyahat acentalarının bu köye tur düzenlemelerini sağlamak için, Milas Kaymakamlığı, Milas Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bodrum TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu, yaptıkları çalışmalarla, “Çomakdağ Köy Düğünü” tur programını ortaya çıkarttılar balkan tours 2022.

Çomakdağı’nda düğün heyecanı

Şu günlerde Milas’ta değişik bir kıpırtı ve heyecan var. Tarihlerinin ve kültürlerinin zenginliğinin farkında olan Milaslılar, bu zenginliklerini paylaşmak ve tanıtmak istiyorlar. İlçenin yüzyıllardır geleneklerini devam ettiren Çomakdağ Köyü; düğünlerine turistleri davet etmek, birlikte eğlenmek, ilerideki günlerde turistlerin düğünlerini de burada yapmak istiyorlar. Çomakdağ Köyü’nü (Kızılağaç) turizme açmak, seyahat acentalarının bu köye tur düzenlemelerini sağlamak için, Milas Kaymakamlığı,

Milas Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu, yaptıkları çalışmalarla, “Çomakdağ Köy Düğünü” tur programını ortaya çıkarttılar. Milas Kaymakamı Hulusi Doğan’ın; aylardır gösterdiği büyük gayretlere, Muğla Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri de eklenince, köyde çevre düzenlemeleri tamamlandı. Çomak- dağ Köyü’nü tanıtıcı afiş ve broşürler basıldı. Köye ulaşımın kolay olması için, yönlendirici tabelalar yapıldı. Lokal ve incoming acentalarının rehberlerine “Çomakdağ Düğünü” tur provaları yapıldı. Program satışa sunuldu. Dört günlük gerçek düğün 3.5 saate indirildi. Herşey hazır. Artık her pazar, Bodrum’a 60 kilometre mesafedeki Çomakdağ Kızılağaç Köyü’nde, saat 18:00’de düğün başlıyor Uykusundan uyandırılan Venüs.

Düğün programı

Köyün kadınları günlük hayatlarında başlarına kokulu çiçekler taktıkları için, gelen misafirler de yöresel kıyafetli kadın ve erkekler tarafından çiçeklerle karşılanıyor. Yörede düğün davetiyesi yerine geçen “okuntular”; yani hediyeler, gelir gelmez turistlere dağıtılıyor. Temsili düğünün okuntusu, kadın ve erkek mendilleri. Gerçek düğünde davet edilen kişinin düğün evine yakınlığına göre, mendilden gömleğe kadar değişiyor okuntular. Turistlere verilen soğuk içecek ikramından sonra, erkek evine düğünün baş-ladığını anlatan Türk Bayrağı dikiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz